Nattokináza (proti trombotický účinek) - Kingray

Tradiční japonské jídlo „Natto“ je jídlo vyrobené ze sójových bobů fermentovaných Bacillus natto a konzumovalo se zhruba před 1200 lety. Enzymy, které Bacillus natto produkuje fermentací, zahrnují proteázu a Dr. Oshima z císařské univerzity Hokkaido uvedl jeho čištění a vlastnosti. Od té doby byla zkoumána jako serinová proteáza a v 80. letech byl enzym, který degraduje fibrinové proteiny (původce trombů), pojmenovaný jako „nattokináza“. Nattokináza se nachází v lepkavé části Natto.

Mezi funkce nattokinázy patří přímá degradace fibrinu (hlavní složka trombů), aktivace pro-urokinázy (prekurzoru urokinázy, která je v těle trombolytickým enzymem) a zvýšení množství aktivátoru tkáňového plazminogenu (t-PA), který produkuje trombolytikum. enzym, plazmin. Kromě toho nedávný výzkum ukázal, že nattokináza má funkci degradace inhibitoru aktivátoru plazminogenu, PAI-1 a snižování doby lýzy euglobulinu, a proto má funkci zlepšování trombolytické aktivity. Dále se také potvrdilo snížení krevního tlaku.