Vitamín B

Vitamíny skupiny B jsou potřebné pro udržování celkového zdraví těla a buněk.
Obsah článku:
1. Účinky vitamínů skupiny B na organismus
2. Výživové doplňky s obsahem vitamínu B
3. Porovnání jednotlivých výživových doplňků
4. Studie ze světa na vitamin B a jejich abstrakt
Účinky vitaminu B
Vitamíny skupiny B jsou skupinou živin, které hrají v těle mnoho důležitých úkolů. Většina lidí přijímá doporučené množství těchto vitaminů pouze prostřednictvím stravy, protože se nacházejí v nejrůznějších potravinách. Faktory jako věk, těhotenství, výběr stravy, zdravotní potíže, genetika, užívání léků a alkoholu však zvyšují poptávku těla po vitamínech B. Za těchto okolností může být nutné doplnit vitaminy skupiny B.
Výživové doplňky, které obsahují všech osm vitamínů skupiny B, se označují jako B komplex.
- B1 (thiamin): Thiamin hraje zásadní roli v metabolismu tím, že pomáhá přeměňovat živiny na energii. Mezi nejbohatší zdroje potravy patří vepřové maso, slunečnicová semínka a pšeničné klíčky.
- B2 (riboflavin): Riboflavin pomáhá přeměňovat jídlo na energii a funguje také jako antioxidant. Mezi potraviny s nejvyšším obsahem riboflavinu patří maso z orgánů, hovězí maso a houby.
- B3 (niacin): Niacin hraje roli v buněčné signalizaci, metabolismu a produkci a opravě DNA. Medzi zdroje potravy patří kuřecí maso, tuňák a čočka.
- B5 (kyselina pantotenová): Stejně jako ostatní vitaminy skupiny B, i kyselina pantotenová pomáhá tělu získávat energii z potravy a podílí se také na tvorbě hormonů a cholesterolu. Játra, ryby, jogurt a avokádo jsou dobré zdroje vitaminu B5.
- B6 (pyridoxin): Pyridoxin se podílí na metabolismu aminokyselin, produkci červených krvinek a tvorbě neurotransmiterů. Potraviny s nejvyšším obsahem tohoto vitaminu zahrnují cizrna, losos a brambory.
- B7 (biotin): Biotin je nezbytný pro metabolismus uhlohydrátů a tuků a reguluje genovou expresi. Kvasinky, vejce, losos, sýr a játra patří k nejlepším potravinovým zdrojem biotinu.
- B9 (folát): Folát je potřebný pro růst buněk, metabolismus aminokyselin, tvorbu červených a bílých krvinek a správné dělení buněk. Nachází se v potravinách jako listová zelenina, játra a fazole nebo v doplňcích jako kyselina listová.
- B12 (kobalamin): B12 je pravděpodobně nejznámější ze všech vitamínů skupiny B a je nezbytný pro neurologické funkce, produkci DNA a vývoj červených krvinek. B12 se přirozeně nachází v živočišných zdrojích, jako jsou maso, vejce, mořské plody a mléčné výrobky.
Hlavní účinky ve zkratce podle jednotlivých druhů:
- podporují funkce mozku
- podporují metabolismus buněk
- podílejí se na tvorbě energie
Vitamin B1:
- štěpení molekul cukru (sacharidů)
- tvorba určitých neurotransmiterů
- produkuje mastné kyseliny
- syntéza určitých hormonů
Vitamín B2:
- výroba energie
- pomáhá tělu odbourávat tuky, léky a steroidní hormony
- přeměna tryptofanu na niacin (vitamin B-3)
- přeměna vitamínu B-6 na koenzym, který tělo potřebuje
Vitamín B3:
- přeměna energie ze sacharidů, tuků a bílkovin na formu, kterou tělo může využít
- metabolické procesy v buňkách těla
- komunikace mezi buňkami
- exprese DNA v buňkách
Vitamín B5:
- Kyselina pantothenová je nezbytná pro tělo na tvorbu nových koenzymů, bílkovin a tuků.
- Červené krvinky přenášejí kyselinu pantotenovou do celého těla, takže může živinu využívat v různých procesech zaměřených na energii a metabolismus.
Vitamín B6:
- metabolismus aminokyselin
- štěpení sacharidů a tuků
- vývoj mozku
- imunitní funkce
Vitamín B7:
- odbourávání tuků, sacharidů a bílkovin
- komunikace mezi buňkami v těle
- regulace DNA
Vitamín B9:
- replikace DNA
- metabolismus vitamínů
- metabolismus aminokyselin
- správné dělení buněk
Vitamin B12:
- vytváření nových červených krvinek
- syntéza DNA
- mozek a neurologické funkce
- metabolismus tuků a bílkovin