Syrový olej z jater ryby chiméry je plný antioxidantů

Co je olej z jater chiméry (ratfish)?

Ratfish Liver Oil (RLO) je prastarý nezpracovaný doplněk stravy získaný z jater Chimaera monstrosa, známé také jako ratfish. Ratfish je jedním z nejstarších druhů ryb na planetě a není příbuzný žádným jiným druhům ryb. Játra tvoří více než 60 % jeho celkové hmotnosti.

Kromě toho, že RLO je přirozeným zdrojem vitaminu A, vitaminu D a omega-3 mastných kyselin, obsahuje podle nezávislých laboratorních testů také „alkylglyceroly“ až do 33 %.

Co jsou alkylglyceroly?

„Alkylglyceroly“ (AKG) jsou přirozeně se vyskytující ether-lipidy, které mají pozoruhodné protizánětlivé vlastnosti. Jsou jedinečnou mastnou živinou, která se nachází v různých množstvích u některých druhů mořských žživočichů, zejména v játrech chiméry. Existuje několik studií, které ukazují, že AKG posiluje imunitní systém a v současnosti se zkoumá jeho schopnost předcházet a inhibovat rozvoj některých druhů rakoviny (včetně rakoviny prsu, prostaty a rakoviny mozku(1)).

Užitečné omega-3 mastné kyseliny

Rybí jaterní olej z chiméry je také dobrým zdrojem širokého spektra esenciálních mastných kyselin. Obsahuje omega-3, omega-4, omega-6, omega-7, omega-9 a omega-11 mastné kyseliny v jejich přirozeně se vyskytujících formách, jakož i přirozeně dobrý poměr vitamínu A k vitamínu D. RLO obsahuje i přírodní antioxidanty, jako je skvalen, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Proč si vybrat Rosita Ratfish olej z jater chiméry?

Rosita Real Foods je důvěryhodným zdrojem syrových rybích jaterních olejů ulovených ve volné přírodě, vyrobených z ryb, které žijí v křišťálově čistých vodách vzdálených norských fjordů. Norsko má velmi přísné zákony a nařízení týkající se dobrých životních podmínek zvířat a zacházení s rybami, jakož i zajištění, aby zásoby ryb byly bohaté a udržitelné pro budoucí generace.

Rosita Ratfish olej z jater je čistý a bez přísad a je minimálně zpracovaný, takže koupí získáváte čerstvé, divoké a syrové rybí oleje přesně tak, jak to příroda zamýšlela.

Výhody oleje z jater od Rosity:

  • 100% olej z jater z chiméry z fjordů Helgeland v Norsku.
  • Ulovené ve volné přírodě, ručně vyráběné, minimálně zpracované a syrové.
  • Podle nezávislých laboratorních testů s koncentrací alkylglycerolů až 33 % překonává olej ze žraločích jater.*
  • Obsahuje přírodní vitamín A a vitamín D. Vitamin A je v aktivní formě retinolu a vitamín D je D3, biologicky nejdostupnější forma cholekalciferolu.*
  • Obsahuje silný antioxidant, alfa-tokoferol nebo vitamín E v biologicky a chemicky nejaktivnější formě.*
  • Obsahuje až 54 mg/g omega-3 mastných kyselin, 24,4 mg/g EPA a 15,7 mg/g DHA. Obsahuje celé spektrum zdravých tuků včetně fytosterolů a vícero forem omega 4, 6, 7, 9
  • a 11 mastných kyselin.
  • Nikdy nezahřívaný nad pokojovou teplotu ani neošetřený chemikáliemi, bělidly nebo deodoranty.
  • Bez jakýchkoli přísad a dodávány čerstvé divoké a syrové ve skleněné láhvi.
  • Jemná, máslová chuť – méně rybí než olej z tresčích jater.
  • Vysoce odolný vůči oxidaci a žloutnutí

Jak používat Rosita Ratfish Liver Oil?

  • DOSPĚLÍ: Doporučená denní dávka je 10-12 kapek. Při intenzivním používání 10-12 kapek 2x denně po dobu 6 týdnů, po kterých následuje doporučená denní dávka.

Skladování:

  • Správné skladování je rozhodující pro zachování nutričních vlastností oleje. Světlo urychluje rychlost oxidace, což způsobuje rychlejší žloutnutí oleje. Z tohoto důvodu jsou oleje Rosita baleny v malých lahvičkách z tmavého skla. Nejlepší je skladovat v chladničce a mimo přímých zdrojů tepla a světla.
  • Lahvičku je třeba ihned po každém použití uzavřít.
  • Otevřené láhve by se měly vždy skladovat při teplotách pod 4-6 stupňů Celsia. Rosita Ratfish Liver Oil se může skladovat v mrazivých podmínkách pro dlouhodobé skladování. Před použitím je pak třeba jemně protřepat. Zabraňte jakémukoli kontaktu s kapátkem na sklo, abyste snížili riziko žloutnutí.

Nutriční informace

OLEJ Z RYBÉ JÁTY (TYPICKÉ VÝŽIVOVÉ INFORMACE)


Každá dávka (10 kapek/0,5 ml) poskytuje tyto přirozeně se vyskytující živiny:*

Vitamin D3

přibližně 475 IU

(na 1 čajovou lžičku = 4750 IU)

Vitamin A

Tento vitamín rozpustný v tucích je obtížnější přesně změřit a testovací institut uvedl, že je to pravděpodobně kvůli neobvyklému složení lipidů v oleji z jater chiméry.

Vitamin E

0.22 mg

Celá řada mastných kyselin

Omegas 3, 4, 6, 7, 9, 11

Total n-3 PUFA

27 mg

EPA

12.2 mg

DHA

8 mg

Celkem n-3 PUFA

11 mg

Fytosteroly

ampesterol, stigmasterol a ∆5-avenasterol

Alkylglyceroly

rozsah hodnot 14,4 – 30 %

*Nutriční hodnoty jsou založeny na ročních průměrech a mohou se lišit v závislosti na nutričních změnách v játrech chiméry. Vitamíny A&D se vyskytují přirozeně a nikdy se nepřidávají.

Informace o alergenech

Žádný z následujících běžných alergenů se nenachází v oleji z chiméry jater Rosita – je to 100% čistý čerstvý a syrový rybí olej přesně tak, jak to příroda zamýšlela.

Bez umělých barviv, aromat a konzervačních látek

Jak se vyrábí Rosita Ratfish Liver Oil?

Rosita je malá rodinná firma v Norsku, která je opravdu nadšená kvalitou a starodávnou metodou. Ryby jsou sbírány výlučně z divokého prostředí z hlubokých, křišťálově čistých a neznečištěných vod velkolepých norských fjordů Helgeland.

Zachování přirozené kvality čerstvě ulovených chimér závisí na použité metodě lovu a pečlivém zacházení po sklizni, které přispívají k produkci oleje nejvyšší kvality. Rybáři dostávají přísné pokyny pro zacházení s rybami, které zahrnují jejich ochranu před vystavením teplotám vyšším než je teplota chlazení mražením ryb ihned po sklizni.

Tyto praktiky, vzácně v komerčním rybolovu, zajišťují, že Rosita dostane ryby tak čerstvé, jako když je rybáři vytáhli z křišťálově čisté vody. K lovu našich chimér se nepoužívají žádné komerční rybářské lodě. Místo toho se ke sběru ryb používají malé otevřené čluny.

Po dokončení odlovu se ryby rychle dopraví na břeh. Potom jsou pečlivě kontrolovány a používají se pouze ryby určitého věku a velikosti. Játra z větších ryb, tedy ryb nad určitou hmotnost, se nikdy nepoužívají k výrobě našeho oleje.

K výrobě prvotřídního oleje nejvyšší kvality by se měla ze zdravých ryb co nejdříve po ulovení odstranit játra a měla by se velmi rychle vykastrovat. Játra ryby, když je zdravá a tlustá, má krémovou barvu a je tak měkká, že se přes ni dá prostrčit prst. Hubenější jater se zbarvují do načervenalého nebo téměř černého odstínu – tyto se nikdy nepoužívají k výrobě oleje z chiméry jater Rosita. Přísná kontrola teploty před a během procesu extrakce oleje z chiméry jater je také klíčová pro kvalitu konečného produktu.

Zajímavosti o chiméře

Chiméra – prastará ryba jiného věku (Chimaera Monstrose Linnaeus)

Náš olej pochází z jater málo známé skupiny příbuzných žraloků známých jako Chimaeras (Chimaera Monstrose Linnaeus; Běžný název: Ratfish nebo Rabbitfish - někdy dokonce mylně zaměňován se žralokem Ghost - Callorhinchus milii). Chimaera má svůj název z řeckého chimaera, mýtické monstrum s hlavou lva, tělem kozy a ocasem draka. Je to potomek Echindy a Typhona.

Chimaery jsou velmi primitivní skupinou ryb s kostrou složenou z chrupavky namísto kostí, která se datuje před více než 300 miliony let. Jsou skutečnými přeživšími z doby před dinosaury a od té doby se změnily jen velmi málo. Mohou to být ve skutečnosti nejstarší a nejzáhadnější skupiny ryb, které dnes žijí. Skutečně stará živá fosilie!

Chiméra je mimořádná ryba, která se nachází ve všech světových oceánech, blízko dna, v hloubkách 300 - 500 metrů, s udávanou maximální hloubkou 1 663 metrů. Tyto ryby jsou téměř napůl žralok a napůl rejnoci, s hladkou kůží, velkými jiskřivým zelenýma očima navrženými k vidění v temných hloubkách, tváří podobnou králíku a malými ústy obklopenými velkými rty. Nos ryby je posetý elektrickými senzory, které dokáží rozpoznat slabé elektrické signály vydávané vždy, když kořist žijící u dna – včetně krabů, šneků, hvězdice, mořských červů, ježků, mušlí, krevet a malých ryb – používá své svaly a citlivé dost na to, aby zjistili tlukot jejich srdce. Jejich těla se zužují do výjimečně dlouhého vláknitého ocasu a spolu se zuby podobnými hlodavcům, které jsou určeny k drcení schránek jejich kořisti, si vysloužily obecné pojmenování „ratfish“.

Ratfish resp. chiméry nejsou oblíbeným zdrojem potravy, jsou velmi omezené, přestože jsou jedlé a jejich bílé maso je chutné. Po odstranění jater, hlavy a všech vnitřností však ve skutečnosti zůstává méně než 10 % pro použití jako zdroj potravy. Hlavním důvodem je velikost jater, která tvoří velkou část celkové hmotnosti ryb.

Játra chiméry jsou velmi velká, tvoří přibližně 60 % její celkové tělesné hmotnosti a obsahuje mimořádně vysoký podíl oleje. Obsah oleje je kolem 60 %, ale v některých případech může být až 80 % hmotnosti mokrých jater.

Oleje z chiméry byly po staletí používány lokálně a perorálně i norskými Vikingy a skandinávskými rybáři, kteří tento olej považovali za vzácný a velmi zvláštní dar z oceánu, čímž se zařadil nad všechny ostatní oleje z rybích jater.

Reference:
Studie alkylglycerolů