RECEPT: Jednozrnkový chléb - LOW CARB - nejjednodušší chléb a zároveň nejchutnější!

Jednozrnková mouka (prastará mouka) není KETO FRIENDLY, ale LOW CARB! Dopřejte si 1-2 krajíce každý druhý den, případně před cvičením. Oproti klasické mouce má méně sacharidů, více vlákniny.

PROSTAROU MOUKU SI OBLÍBÍTE, PROTOŽE PRASTARÁ ZRNA:

  • nebyly žádným způsobem nikdy člověkem upravovány
  • jsou mnohem méně zpracovávány
  • obsahují mnohem méně lepku
  • jsou snáze stravitelné
  • zabraňují rozvoji intolerancí
  • jsou chutnější a cennější
  • ochraňují biodiverzitu

Na 100g:

Sacharidy 62.4g MINUS vláknina 6.7g = 55.7g

Na krajíc 20g:

Sacharidy: 11g

Potřebujete:

  • 500g jednozrnková polozrnná mouka
  • 300g vody
  • 1 balíček sušeného droždí, půl lžičky cukru
  • 1 lžíce himálajské soli
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce lněné semínka
  • 1 lžíce slunečnicová semínka
  • 50g Ghi másla
  • 1 lžíce psyllium husk
  • 1 lžíce vlákniny inulin

Postup:

1. Do 5 lžic teplé vody přimícháme půl lžičky cukru a droždí. Necháme nabobtnat 5 minut.

2. Polozrnnou mouku jednozrnku smícháme se suchými složkami: himálajská sůl, drcený kmín, lněná semínka, slunečnicová semínka, vláknina (psyllium husk a inulin).

3. K chlebové směsi přimícháme nabobtnalé droždí, vodu a rozpuštěné máslo. Lžící spojíme všechny složky. Netřeba ho mísit, jen je spojit! Trvá to 1-2 minuty.

4. Necháme vykynout, závisí to na teplotě okolí. Většinou chlebíček kyne 1-2 hodiny. Musí znásobit objem.

5. Do pečící nádoby dáme pečící papír a chlebíček přemístíme. Navlhčíme si ruku a chlebíček rukou zarovnáme, když je ruka namočená, chlebíček se nelepí.

6. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů C a pečeme 60 minut.