RECEPT: Jednozrnkový chléb - LOW CARB - nejjednodušší chléb a zároveň nejchutnější!
Jednozrnková mouka (prastará mouka) není KETO FRIENDLY, ale LOW CARB! Dopřejte si 1-2 krajíce každý druhý den, případně před cvičením. Oproti klasické mouce má méně sacharidů, více vlákniny.
PROSTAROU MOUKU SI OBLÍBÍTE, PROTOŽE PRASTARÁ ZRNA:
- nebyly žádným způsobem nikdy člověkem upravovány
- jsou mnohem méně zpracovávány
- obsahují mnohem méně lepku
- jsou snáze stravitelné
- zabraňují rozvoji intolerancí
- jsou chutnější a cennější
- ochraňují biodiverzitu
Na 100g:
Sacharidy 62.4g MINUS vláknina 6.7g = 55.7g
Na krajíc 20g:
Sacharidy: 11g
Potřebujete:
- 500g jednozrnková polozrnná mouka
- 300g vody
- 1 balíček sušeného droždí, půl lžičky cukru
- 1 lžíce himálajské soli
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžíce lněné semínka
- 1 lžíce slunečnicová semínka
- 50g Ghi másla
- 1 lžíce psyllium husk
- 1 lžíce vlákniny inulin
Postup:
1. Do 5 lžic teplé vody přimícháme půl lžičky cukru a droždí. Necháme nabobtnat 5 minut.
2. Polozrnnou mouku jednozrnku smícháme se suchými složkami: himálajská sůl, drcený kmín, lněná semínka, slunečnicová semínka, vláknina (psyllium husk a inulin).
3. K chlebové směsi přimícháme nabobtnalé droždí, vodu a rozpuštěné máslo. Lžící spojíme všechny složky. Netřeba ho mísit, jen je spojit! Trvá to 1-2 minuty.
4. Necháme vykynout, závisí to na teplotě okolí. Většinou chlebíček kyne 1-2 hodiny. Musí znásobit objem.
5. Do pečící nádoby dáme pečící papír a chlebíček přemístíme. Navlhčíme si ruku a chlebíček rukou zarovnáme, když je ruka namočená, chlebíček se nelepí.
6. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů C a pečeme 60 minut.