Postup pro zdravý mikrobiom

Postup pro zdravý mikrobiom

NEPRESKAKUJTE FÁZY, KAŽDÁ MA SVOJ ZMYSEL. CIEĽOM JE NAMNOŽIŤ DOBRÉ BAKTÉRIE A ELIMINOVAŤ ZLÉ BAKTÉRIE – PRESKOČENÍM KROKOV RISKUJETE PREMNOŽENIE PATOLOGICKÝCH BAKTÉRII, KTORÉ NEDÔSLEDNOSŤOU NACHOVÁTE VLÁKNINOU A POSILNÍTE ICH. 

Fáze 1: Vytvořte prostředí pro zdravé bakterie (trvání: 7 dní)

  • vylučte všechny cukry, sladidla, emulgátory, pšenici a všechny obiloviny, nekonzumujte antibiotika a léky, které snižují kyselost žaludku
  • konzumujte organické potraviny (ovoce, zeleninu, maso, tuky) a množství sacharidů by nemělo přesáhnout 15g na porci (nízkosacharidová dieta)
  • pijte filtrovanou vodu
  • nekonzumujte alkohol

Doplňky výživy:

  • vitamin D 5,000 IU denně
  • omega 3 (rybí olej) – EPA+DHA 3000mg (Rosita je důvěryhodný zdroj surového oleje z tresčích jater z tresek ulovených ve volné přírodě, z ryb, které žijí křišťálově čistých vodách vzdálených norských fjordů.)
  • iodin
  • hořčík 500mg
  • kurkumin 500-600mg 2x denně
  • resveratrol

Fáze 2: Zasaďte semínka dobré flóře (trvání: 7 dní)

  • Pokračujte se stravou podle fáze 1 (nízkosacharidová dieta)
  • Užívejte vysoce kvalitní a potentní probiotikum
  • Konzumujte min. 1 fermentovaný produkt každým jídlem (kysané zelí, kozí kefír, kozí sýr, kimchi, fermentované artyčoky, fermentovaná zelenina..)
  • Nekonzumujte jogurty z obchodu – vyrobte si svůj doma a to nejlépe z ovčího nebo kozího mléka (kravské mléko obsahuje A1 kasein, který je zánětlivý).

Fáze 3: Dopřejte dobré flóře látky pro růst a rozvoj (trvání: 7 dní)

  • kračujte se stravou podle fáze 1
  • Pokračujte s užíváním probiotik a fermentovaných výrobků podle fáze 2
  • Užívejte vlákninu s každým jídlem (inulin, akácie, arabinogalaktanty, bambusová vláknina)
  • Konzumujte zeleninu bohatou na vlákninu (cibule, česnek, artyčoky, brokolice, listová zelenina)
  • Konzumujte v menším množství ovoce bohaté na vlákninu a polyfenoly (maliny, jahody, černý rybíz..)
  • Konzumujte ovoce bohaté na vlákninu pektin, který pomáhá eliminovat patogenní bakterie (jablka, avokádo, granátové jablko)
  • Konzumujte ořechy, semínka, houby, konjac těstoviny
  • Konzumujte polyfenoly, které zbožňuje bakterie Akkermansia - zdá se, že je to nejdůležitější bakterie ve střevě (polyfenoly)

Fáze 4: Těšte se z Vaší silné a zdravé mikrobioty

  • Můžete experimentovat a doplnit do Vaší flóry bakterie, které jsou pro Vás užitečné
  • Konzumujte potraviny podle Fáze 1, 2 a 3
  • L.reuteri: pevná pokožka, zjemněné vrásky, omlazení těla, potlačení apetitu, zredukování sociální úzkosti, zachování hustoty kostí
  • B.coagulans: potlačení zánětu, bolesti kloubů
  • helveticus + B.longum: zredukování úzkosti, deprese, pro lepší náladu
  • L.casei: pro mentální bystrost, pro lepšení soustředění, pro redukování stresu
  • L.reuteri + L.gasseri: pro hubnutí

Je důležité, abyste konzumovali potraviny, které tento program definoval. Pokud budete konzumovat maso z velkochovu, kde byla používána antibiotika, zabíjíte dobré bakterie.

Pokud konzumujete cukr, chováte patologické bakterie. Děje se to denně a neustále, proto výběr stravy pro zdravé střevo, silnou imunitu, mentální bystrost a dokonce dlouhověkost je klíčový faktor, který definuje, zda budete zdravý, nebo nemocný.

Úpravou stravy se pacienti vyléčili z mnoha vážných onemocnění, dokonce z onemocnění, které lékaři považovali za nevyléčitelné. Na internetu najdete spoustu lidí, kteří jsou toho důkazem.

I tento článek je napsán proto, že úprava mikroflóry změnila životy lidí i v našem okolí – dokonce nás samých. Věříme, že tento článek bude pro čtenáře odrazovým můstkem na cestě ke pevnějšímu zdraví. Zasadí-li jen malé semínko do Vaší mysli, měl tento článek smysl a možná časem se i vy vydáte na cestu za zdravou mikroflórou.

Zdroje: 

  1. Raphael Kellman MD, 2014, Microbiome diet – the scientifically proven way to restore your gut health and achieve permanent weight loss, edition 2020, Hachette Books New York, 345pgs.
  2. David Perlmutter, Kristin Loberg, 2015, Brain Maker – The Power of Gut Microbes to Heal and Protect your Brain – for Life, Publisher Yellow Kite, 311pgs.
  3. William Davis, 2022, Super Gut, Publisher Yellow Kite, 317pgs
  4. Alessio Fasano, Susie Flaherty, 2021, Gut Feeling, the Microbiome and Our Health, The MID Press Cambridge, 511pgs
  5. Jessie Inchauspe, 2022, Glucose Revolution, Short Books, 280pgs
  6. Steven R. Gundry, 2018, Skrytá Tajemství Keto Diety, české vydanie 2023 Grada Publishing, a.s., 159pgs
  7. Natasha Campbell McBride, 2004, Gut and Psychology Syndrome, edition 2010 by Mediform Pubslighing Cambridge, 360pgs
  8. Mindbodyinstitute classes – Gut Health: get to the root of your digestive issues with Vincent Pedre, M.D.
  9. Mindbodyinstitute classes – The Plant Paradox: Restoring Gut Health and Immunity with Steven Gundry, M.D.
  10. BMC Psychiatry. 2023 Nov 9;23(1):823. doi: 10.1186/s12888-023-05324-4.PMID:37946220
  11. Alteredgut microbiota and inflammatory cytokine responses in patients with Parkinson's disease. Lin CH, Chen CC, Chiang HL, Liou JM, Chang CM, Lu TP, Chuang EY, Tai YC, Cheng C, Lin HY, Wu MS.J Neuroinflammation. 2019 Jun 27;16(1):129. doi: 10.1186/s12974-019-1528-y.PMID: 31248424 
  12. Psychobiotic Lactobacillus plantarum JYLP-326 relieves anxiety, depression, and insomnia symptoms in test anxious college via modulating the gut microbiotaand its metabolism. Zhu R, Fang Y, Li H, Liu Y, Wei J, Zhang S, Wang L, Fan R, Wang L, Li S, Chen T.Front Immunol. 2023 Mar 23;14:1158137. doi: 10.3389/fimmu.2023.1158137. eCollection 2023.PMID: 37033942 
  13. The Role ofGut Microbiota in Various Neurological and Psychiatric Disorders-An Evidence Mapping Based on Quantified Evidence. Zang Y, Lai X, Li C, Ding D, Wang Y, Zhu Y.Mediators Inflamm. 2023 Feb 8;2023:5127157. doi: 10.1155/2023/5127157. eCollection 2023.PMID: 36816743 
  14. Probiotics improvegut microbiota dysbiosis in obese mice fed a high-fat or high-sucrose diet. Kong C, Gao R, Yan X, Huang L, Qin H. 2019 Apr;60:175-184. doi: 10.1016/j.nut.2018.10.002. Epub 2018 Oct 10.PMID: 30611080
  15. Gut-microbiota-targeted diets modulate humanimmune  Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, Dahan D, Merrill BD, Yu FB, Topf M, Gonzalez CG, Van Treuren W, Han S, Robinson JL, Elias JE, Sonnenburg ED, Gardner CD, Sonnenburg JL.Cell. 2021 Aug 5;184(16):4137-4153.e14. doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019. Epub 2021 Jul 12.PMID: 34256014 
  16. Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome - An Update. Takakura W, Pimentel M.Front Psychiatry. 2020 Jul 10;11:664. doi: 10.3389/fpsyt.2020.00664. eCollection 2020.PMID: 32754068 
  17. The Role ofGut Microbiota Biomodulators on Mucosal Immunity and Intestinal Inflammation.Amoroso C, Perillo F, Strati F, Fantini MC, Caprioli F, Facciotti F. 2020 May 16;9(5):1234. doi: 10.3390/cells9051234.PMID: 32429359 
  18. GutMicrobiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases. Christovich A, Luo XM.Front Immunol. 2022 Jun 27;13:946248. doi: 10.3389/fimmu.2022.946248. eCollection 2022.PMID: 35833129 
  19. Thegut microbiome and irritable bowel syndrome: State of art review. Salem AE, Singh R, Ayoub YK, Khairy AM, Mullin GE.Arab J Gastroenterol. 2018 Sep;19(3):136-141. doi: 10.1016/j.ajg.2018.02.008. Epub 2018 Jun 20.PMID: 29935865