Keto verze turecké helvy (vynikající sladký a zdravý dezert)

Budeme potřebovat na helvu

  • ghee máslo asi 2 lžíce (doporučujeme BEKETO, neboť je organické z krav, které se pasou na pastvinách)
  • mandlovou mouku 250g
  • mandlové mléko bez cukru 300-500ml (pokud to máte rádi řídší než kukuřičná kaše, tak dejte více mléka)
  • erythritol 75-100g podle toho, zda máte rádi sladší (BEKETO erythritol je v BIO kvalitě)

Na drobenku budeme potřebovat:

  • ghee malso 2 lžíce
  • 2 lžíce erythritolu
  • misku nesolených pistácií (můžete nahradit pekan ořechy)
  • misku piniových ořechů (můžete nahradit kešu ořechy)
  • cejlonská skořice

Postup:

1. Nechte roztát ghee máslo na pánvi.

2. Přidejte mandlovou mouku, erytritol a mandlové mléko.

3. Míchejte na slabém plametně po dobu 20 minut, dokud to nezhoustne.

4. Pokud máte rádi hustší tak míchejte déle, nebo přidejte méně mandlového mléka.

5. Ve druhém hrnci si roztopte ghee máslo a přidejte erytritol.

6. Přidejte všechny ořechy a na mírném ohni nechte zkaramelizovat.

7. Podávejte posypané skořicí.

Nutriční hodnota:

Mandlová mouka: Mandlová mouka obsahuje mnoho živin a vitamínů, včetně vitamínu E, hořčíku a vlákniny. Mandlová mouka je bezlepková, díky čemuž je oblíbenou alternativou pšeničné mouky při bezlepkovém pečení a vaření. Mandlová mouka má také nízký obsah uhlohydrátů a vysoký obsah tuku, díky čemuž je vhodná pro někoho na keto dietě.

Pistácie: Pistácie jsou zdrojem bílkovin, antioxidantů a vlákniny. Výzkum uvádí, že pistácie mají antioxidační a protizánětlivé funkce, protože zahrnují: gama-tokoferoly, fytochemikálie a polyfenoly. Výzkum také ukázal, že konzumace pistácií může zvýšit množství prospěšných bakterií ve střevech.

Piniové ořechy: Piniové oříšky zlepšují zdraví díky obsahu bílkovin, železa a hořčíku. Antioxidační síla vitamínu E pomáhá udržet vaši pokožku zdravou a mladistvou.