Jezte zdravě pro vaše střevní bakterie – řešení mnoha zdravotních problémů

Jezte zdravě pro vaše střevní bakterie – řešení mnoha zdravotních problémů

Ve škole se učíme, že bakterie jsou špatné a co nám pomáhá proti bakteriím jsou antibiotika, když jsme nemocní. Abychom zabránili přenosu bakterií, měli bychom si mýt ruce antibakteriálním mýdlem. Ano, toto jsou bakterie, které se nacházejí kolem nás a při oslabené imunitě nás mohou nakazit.

Mikrobiom je ekosystém v našem těle

Potom jsou bakterie, které se nacházejí v našem těle. V našem těle žije 39 trilionů bakterií, které nám pomáhají. Nejvíce se však nachází v našem trávicím traktu – ve střevě. Mikrobiom je nesmírně důležitý ekosystém různých bakterií (i dobrých, i špatných), které nám pomáhají zlepšovat naše zdraví, naši imunitu a zároveň komunikují s naším mozkem.

Ve střevě se nacházejí dobré i špatné bakterie. Podle toho v jakém stavu je trávicí systém, převládají buď dobré nebo špatné bakterie. Pokud se přemnoží špatné bakterie, nastává problém, který se označuje jako dysbióza. Patologické bakterie je třeba potlačit a vytvořit prostor pro přemnožení dobrých bakterií. Ale to je možné, jen když jsou ve střevě vytvořeny správné podmínky.

70% imunitního systému se nachází v mikrobiomu. Pokud se budeme starat o mikrobiom, mikrobiom nám dá imunitní ochranu. Některé studie říkají, že existuje 10 000 druhů dobrých bakterií v mikrobiomu. Čím hůře se stravujeme a čím více cukrů, mouky a rostlinných olejů jíme, tím méně druhů dobrých bakterií máme. Čím lépe se stravujeme – strava bohatá na polyfenoly, tím více dobrých bakterií máme a tím více druhů se nám množí.

Patologické bakterie způsobují:

  • alergie
  • záněty
  • autoimunitní onemocnění
  • onemocnění jako cukrovka
  • onemocnění mozku (demence, Parkinson, Alzheimer)
  • a mnohé jiné

Bakterie milují zdravou stravu

Bakterie jsou v našem střevě a konzumují látky, které naše střevo nedokáže absorbovat. Například zkonzumujete jablko. Naše tělo vstřebá fruktózu a všechny vitamíny, které dokáže vstřebat. Nerozpustná vláknina a všechno neabsorbované putuje dále do střeva pro bakterie, které to zkonzumují. Tyto bakterie konzumací produkují protizánětlivé metabolity – mastné kyseliny s krátkými řetězci, které redukují záněty, zlepšují hojení, dokonce zlepšují inzulínovou rezistenci.

Představte si, že člověk je jako strom, jejíž kořeny jsou ve střevech. Střevní klouky v tenkém střevě jsou kořeny člověka. Kořeny stromu jsou v zemi, kterou je trávenina z potravy a kořeny obklopují bakterie. Pokud je bakterií málo, nebo nejsou komplexně zastoupeny, strom nezískává ze země všechny potřebné živiny, protože bakterie rozkládají a produkují látky, které strom potřebuje a to se projevuje na jeho růstu a jeho plodech. Všichni víme, že bez péče o kořeny stromu a jeho výživu strom nemůže prosperovat. A součástí péče o výživu stromu je také péče o bakterie obklopující jeho kořeny.

Ale i bakterie jsou jako rostlina. Potřebují živiny. Pokud bychom je zlikvidovali strom by začal chřadnout. Proto hnojení rostlin přírodními hnojivy je to, co dodává půdě i nové bakterie pro prosperitu stromu. Používání glykosfátu v pěstování pšenice likviduje bakterie v půdě a rostlině se nedostává všechno to, co získávala z půdy, jako když by měla perfektní mikroflóru kolem svých kořenů. Její plody jsou stále chudší a obsah výživných látek v nich klesá. Používání ATB ve výživě člověka také likviduje střevní mikroflóru, zhoršuje se stav sliznic, mozek nedostává vše potřebné co bakterie produkují, do těla mohou pronikat škodliviny a vyvolávat záněty, poruchy metabolismu a imunita je stále více a více zaměstnaná v okolí střeva přestává plnit své jiné funkce neboť se soustřeďuje na ochranu těla v okolí střev. Myslím si, že je to každému jasné. Člověk je tedy jako strom. Trávenina je půda. Bakterie jsou zdrojem látek, které potřebujeme. Ale io bakterie je třeba pečovat jako o rostlinu. Pokud rostlina nebude mít vytvořeny podmínky pro růst a vývoj, zahyne nebo bude jen přežívat. Stejně to je se střevními bakteriemi. Nejprve je třeba dobrým bakteriím vytvořit vhodné prostředí, následně je třeba je dostat do střeva a následně cílevědomě je krmit, aby se množily a aby dobré bakterie osídlily střevo. Dobré bakterie se podílejí na řadě procesů, které jsou klíčové pro silnou imunitu, zdravé mozkové funkce i psychickou pohodu.

Měli bychom konzumovat prebiotika, probiotika nebo i postbiotika.

Prebiotika:

To je vláknina, kterou chováte vaše střevní bakterie. Jablko, granátové jablko, maliny, brokolice, květák, zelí, artyčoky, rukola, ořechy, vláknina jako inulin, akácie.

Probiotika:

Probiotika jsou bakterie, které se nacházejí ve střevech, ale také bakterie, které konzumujeme například. Ovčí nebo kozí kefír, kombucha čaj, domácí bílý jogurt, kysané zelí, kimchi.

Postbiotika:

Postbiotika jsou produkty střevních bakterií nebo i bakterií nacházejících se ve fermentovaných výrobcích.

Nezapomínejte, že bakterie milují různorodost. Každý den zkonzumujte jiný druh zeleniny, ořechu nebo ovoce. Čím barevnější, tím lépe. Rovněž čím hořčí, tím lépe.

Jak bakterie ve střevech komunikují s mozkem?

V mozku se nachází síť neuronů, které přijímají a vysílají signály a komunikují s celým tělem. Kraniální nervy vypadají jako takové kabely vycházející ze stěn. Jeden z největších nervů je vagus nerv. Vagus probíhá ze spodní části mozku přes krk do hrudníku a žaludku. Ze žaludku se rozvětvívá do tisíců větví až po naše střeva a propojuje střeva s mozkem. Střevní bakterie přes vagus nerv komunikují s mozkem a mozek takto komunikuje se střevními bakteriemi. Bakterie mohou poslat signál mozku, aby produkoval určité hormony. Dobré střevní bakterie budou vysílat signály ke zvýšení produkce seratoninu nebo oxytocinu. To jsou právě hormony, které nás dělají šťastnými. Vědci zkoumají, jaké je propojení mozku, jak toho využít při léčbě mozkových onemocnění jako deprese, demence, úzkost, jak léčit tyto diagnózy například správnými probiotiky, analýzou stolice, fekálním transplantátem atp.

Zdroje: 

  1. Raphael Kellman MD, 2014, Microbiome diet – the scientifically proven way to restore your gut health and achieve permanent weight loss, edition 2020, Hachette Books New York, 345pgs.
  2. David Perlmutter, Kristin Loberg, 2015, Brain Maker – The Power of Gut Microbes to Heal and Protect your Brain – for Life, Publisher Yellow Kite, 311pgs.
  3. William Davis, 2022, Super Gut, Publisher Yellow Kite, 317pgs
  4. Alessio Fasano, Susie Flaherty, 2021, Gut Feeling, the Microbiome and Our Health, The MID Press Cambridge, 511pgs
  5. Jessie Inchauspe, 2022, Glucose Revolution, Short Books, 280pgs
  6. Steven R. Gundry, 2018, Skrytá Tajemství Keto Diety, české vydanie 2023 Grada Publishing, a.s., 159pgs
  7. Natasha Campbell McBride, 2004, Gut and Psychology Syndrome, edition 2010 by Mediform Pubslighing Cambridge, 360pgs
  8. Mindbodyinstitute classes – Gut Health: get to the root of your digestive issues with Vincent Pedre, M.D.
  9. Mindbodyinstitute classes – The Plant Paradox: Restoring Gut Health and Immunity with Steven Gundry, M.D.
  10. BMC Psychiatry. 2023 Nov 9;23(1):823. doi: 10.1186/s12888-023-05324-4.PMID:37946220
  11. Alteredgut microbiota and inflammatory cytokine responses in patients with Parkinson's disease. Lin CH, Chen CC, Chiang HL, Liou JM, Chang CM, Lu TP, Chuang EY, Tai YC, Cheng C, Lin HY, Wu MS.J Neuroinflammation. 2019 Jun 27;16(1):129. doi: 10.1186/s12974-019-1528-y.PMID: 31248424 
  12. Psychobiotic Lactobacillus plantarum JYLP-326 relieves anxiety, depression, and insomnia symptoms in test anxious college via modulating the gut microbiotaand its metabolism. Zhu R, Fang Y, Li H, Liu Y, Wei J, Zhang S, Wang L, Fan R, Wang L, Li S, Chen T.Front Immunol. 2023 Mar 23;14:1158137. doi: 10.3389/fimmu.2023.1158137. eCollection 2023.PMID: 37033942 
  13. The Role ofGut Microbiota in Various Neurological and Psychiatric Disorders-An Evidence Mapping Based on Quantified Evidence. Zang Y, Lai X, Li C, Ding D, Wang Y, Zhu Y.Mediators Inflamm. 2023 Feb 8;2023:5127157. doi: 10.1155/2023/5127157. eCollection 2023.PMID: 36816743 
  14. Probiotics improvegut microbiota dysbiosis in obese mice fed a high-fat or high-sucrose diet. Kong C, Gao R, Yan X, Huang L, Qin H. 2019 Apr;60:175-184. doi: 10.1016/j.nut.2018.10.002. Epub 2018 Oct 10.PMID: 30611080
  15. Gut-microbiota-targeted diets modulate humanimmune  Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, Dahan D, Merrill BD, Yu FB, Topf M, Gonzalez CG, Van Treuren W, Han S, Robinson JL, Elias JE, Sonnenburg ED, Gardner CD, Sonnenburg JL.Cell. 2021 Aug 5;184(16):4137-4153.e14. doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019. Epub 2021 Jul 12.PMID: 34256014 
  16. Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome - An Update. Takakura W, Pimentel M.Front Psychiatry. 2020 Jul 10;11:664. doi: 10.3389/fpsyt.2020.00664. eCollection 2020.PMID: 32754068 
  17. The Role ofGut Microbiota Biomodulators on Mucosal Immunity and Intestinal Inflammation.Amoroso C, Perillo F, Strati F, Fantini MC, Caprioli F, Facciotti F. 2020 May 16;9(5):1234. doi: 10.3390/cells9051234.PMID: 32429359 
  18. GutMicrobiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases. Christovich A, Luo XM.Front Immunol. 2022 Jun 27;13:946248. doi: 10.3389/fimmu.2022.946248. eCollection 2022.PMID: 35833129 
  19. Thegut microbiome and irritable bowel syndrome: State of art review. Salem AE, Singh R, Ayoub YK, Khairy AM, Mullin GE.Arab J Gastroenterol. 2018 Sep;19(3):136-141. doi: 10.1016/j.ajg.2018.02.008. Epub 2018 Jun 20.PMID: 29935865