ELIMINAČNÍ POSTUP – TRANS TUKY, OBILOVINY, GMO POTRAVINY A PROCESOVANÁ JÍDLA

Úloha: Vyloučit margaríny, ztužené tuky, koláčky, sladká pečiva jakéhokoli druhu, donughty, sušenky, listové těsto z margarínů a produkty z něj.

V supermarketu se vyhněte regálům s pečivem, sušenky, sladkostmi, margaríny a rostlinnými oleji.

Margaríny nebo rostlinné oleje obsahují hodně omega 6 mastných kyselin a snadno oxidují. Působí v těle oxidačně a vyvolávají oxidační stres. Spojují se jinými látkami a vyvolávají záněty jakéhokoli druhu a kdekoli. (1)

Vše začíná zánětem

Už zde vidíte, že umíte „ovlivnit a zlepšit záněty tedy potlačit je a je to jako nežádoucí oheň, kterým hoří naše tělo. Se záněty začínajícími nebo chronickými je spojeno množství onemocnění od střev, přes cévy, klouby, orgány, rozvoj autoimunitních reakcí imunitního systému. V zánětech hynou naše vlastní buňky, imunitní systém je musí odstraňovat, až se naučí považovat za nepřítele i naše vlastní zdravé buňky a napadá je.

Takový zánět se šíří jako požár v suché trávě. Alergie, astma, autoimunitní onemocnění jsou formovány pod vlivem zánětů a proto léky záněty a jejich symptomy jen potlačují, ale musí se užívat dlouhodobě a příčina zůstává.

Úloha: Vyloučit rostlinné oleje lisované za tepla ze semínek. (2)

Podporují totiž záněty. Jednak vysokým obsahem omega 6, ale i lektiny, kterými se rostliny brání, aby jejich semínka byla zkonzumována živočichy. Takové oleje se objevily masivně ne tak dávno a od té doby se křivka rozvoje civilizačních onemocnění zlomila a nabrala prudký směr nahoru a nezastavuje se. Do té doby byl růst jen mírný, než se používaly živočišné tuky a oleje. Např. celá Indie je toho důkazem, jak jde vývoj. Dříve používali hlavně ghi máslo a byli zdraví. Odkdy přešli na rostlinné oleje jsou na tom jako celý západní svět v civilizačních onemocněních, množství lidí je nemocné. Zatímco se hranolky smažily na hovězím tuku (velmi podobný jako ghi máslo) byly hranolky mnohem zdravější než z rostlinného oleje.

Úloha: Nekonzumovat smažená jídla smažená na rostlinných olejích lisovaných ze semínek.

Vraťte se k vepřové sádle, stará klasika je zdravější alternativa než olej. Zatímco lidé jedli jídla na sádle byly zdravější. Není třeba se bát škvarků, slaniny, vepřového bůčku, tučných jogurtů, čím tlustší tím lepší zdroj energie. Třeba se bát cukru. Pokud tuky nahradí cukry v bazálním metabolismu se energeticky nic nezmění. Ale zdraví to pocítí významně a pozitivně.

Extra Virgin olivový olej je povolen. Olivový olej je plný polyfenolů, které milují střevní bakterie. Olivový olej patří na salát a ne na smažení. Čím čistší, tím více polyfenolů.

Úloha: Vynechejte fast food, ultra procesované potraviny, alkohol

Toto asi není třeba komentovat to chápe každý, to nebyla součást vývoje člověka celé miliony let. Nejsme k tomu uzpůsobeni, abychom strávili na užitek, ale škodí to zdraví, i když malé dávky alkoholu nemusí být na škodu. Doporučuje se sklenice červeného vína týdně - obsahuje resveratrol. Nebo vyzkoušejte doplněk resveratrol, který obsahuje vyšší koncentrace tohoto antioxidantu. (4)

Úloha: Vynechejte chléb, rýži, pizzu, špagety, těstoviny.

Tyto věci jsou vhodné jako zdroj energie jen pro vyhladovělé lidi tehdy, když jakákoli energie je dobrá. Je to skupina jídel, která představují škroby. Je jedno z čeho ten škrob pochází. Jsou to jen zřetězené molekuly glukózy do dlouhých řetězců. Jsou méně škodlivé než cukr, neboť neobsahují fruktózu. Ale pro cukrovkáře jsou extrémně škodlivé. K jejich metabolismu je třeba hodně inzulínu a pokud glukóza v těle je z nich v nadbytku, je třeba hodně inzulínu a nadbytek energie ze škrobů se mění na tuk a ukládá se do tuků.

Náhrady:

Reference:

  1. Omega-6 mastné kyseliny a záněty: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29610056/
  2. Důsledky technologií výroby rafinovaných rostlinných olejů semen na lidské zdraví: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=94256
  3. Extra panenský olivový olej s vysokým obsahem polyfenolů zlepšuje antioxidační stav u dospělých: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34716791/
  4. Antioxidační účinky resveratrolu na kardiovaskulární systém: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27058985/