ELIMINAČNÍ POSTUP - CUKR JE JED

Úloha: vylučte cukr a potraviny, které jej obsahují

Cukr, sacharóza, která se skládá z glukózy a fruktózy.

Nejprve glukóza: Glukóza v nadbytku se mění na tuky. Nadbytek glukózy způsobuje, že tehdy nelze spalovat tuky. Tuky a nadbytek glukózy se ukládají jako tuky. Protože glukózu do buněk dostává hormon inzulín. Čím více glukózy, tím více inzulínu a tím vyšší nárůsty a pády inzulínu (voláme to špičky, v angličtině spiky). Pokud je to opakované, o to větší špičky inzulínu vznikají a tím déle to trvá. Rozvíjí se inzulínová rezistence – odpor buněk proti účinkům inzulínu a ten už neumí natlačit glukózu do sytých buněk plných glukózy. Tehdy neumíme spalovat tuky - ani ty z tuků ani ty, které nakonec vznikají z nadbytku glukózy jako i z fruktózy. (1)

Nyní k fruktóze: Fruktózu metabolizuje v těle pouze játra a ta se mění na kyselinu močovou a triglyceridy, tedy tuky. Proto mnozí lidé mají ztukovatelná játra, ačkoli nepijí, ale mají to z cukru. A kyselina močová ukazuje, jak si můžete pomoci při nadváze, dně, revmatoidní artritidě, stukovatelných játrech, poškozeních pohybového aparátu, inzulínové rezistenci, rozvoji diabetu a jeho průvodních onemocněních. Cesta k ní vede skrze fruktózu, to je jediný nepřirozený zdroj a to je cukr. Ostatní zdroje v těle jsou přirozené a vznikly historickým vývojem člověka. (2)

Cukr je jen energie. Neobsahuje žádné živiny, vitamíny, minerály nebo proteiny či aminokyseliny, není to potravina, jen pochutina. Mozek Vás vždy odmění dávkou dopaminu když sáhnete po této škodlivině.

Pro běžného člověka cukr je jed, pro hladového člověka je zdroj energie, kterou lze rychle využít. Ale rychle stoupá, rychle klesá a už během poklesu navozuje pocit hladu. Vyvolává potřebu sáhnout po dalším cukru. Cukr k životu nepotřebuje nikdo z nás. Je přece množství hodnotných potravin, které tělo používá ke své stavbě, regeneraci a existují tuky, které umí nahradit cukry jako zdroj energie.

TUKY JAKO ZDROJ ZDRAVÉ ENERGIE

Všichni, kdo upřednostňují nízkotukovou stravu ani nevědí, jakou chybu dělají. Ale přesvědčili je o tom a věří, že dělají správně. A přesvědčeného člověka těžko změnit. Potrvá generace, protože to, co je naučeno, je těžko převychovatelné. Naše zlozvyky a návyky a zvyky jsou v našem podvědomí. Mnohokrát nás nikdo o jiné pravdě nepřesvědčí. (3)

Určitě je chybou ve stravování, pokud tuky v potravě představují energii převyšující potřeby bazálního metabolismu. Ale pokud tuky nahradí cukry v denním jídelníčku, tak se stávají efektivním palivem, zdrojem energie. Na rozdíl od cukrů neobsahují žádný jed, jakým je fruktóza, nezvedají inzulín, metabolizují se pomaleji, tělo nemívá pocity hladu po překonání touhy jako po sladkém, která se vyskytuje asi 3 dny. Je to závislost, jak má alkoholik na alkohol a běžný člověk závoslost na cukru, neboť nám způsobuje krátkodobý požitek, následně bažíme po dalším. (4)

Po vysazení cukrů se tělo ustálí a touha po sladkém se zvládá snáze, u někoho to trvá dny, u někoho týdny. Na tuky, které nahrazují cukry se přechází s použitím MCT oleje, který okamžitě dodává energii mozku, když vytváří touhu po sladkém a následně se mozek rychleji uklidní.

Náhrady cukru

Cukr je to nejhorší, co nás jako moderní lidi potkává. Pokud by přestal existovat, možná by vymizela polovina onemocnění na planetě zemi.

Existují náhrady cukru jako stévie, erythritol nebo xylitol, které nezvedají inzulín tak jako cukr. Pokud jste závislí na sladkém, tak sáhněte po ořechových máslech, džemech na bázi erythritolu, nebo po čokoládě bez cukru, která je plná polyfenolů a kterou budete vy, ale i vaše bakterie milovat.

BEKETO značka

Doporučujeme značku BEKETO z jednoduchého důvodu - neskrývají ingredience, neobsahují cukry ani guten, obsahují zdravé tuky a snaží se pomáhat lidem překonat jejich závislost na cukrech vyrobením zdravých náhrad, které nepoškozují střevo.

Když neumíte z jídelníčku vyloučit sušenky a čokolády, tak vyzkoušejte alespoň BEKETO snacky jako cookies, tyčinky nebo čokolády, které jsou zdravější alternativou.

Reference:

  1. Kniha Glucose Revolution: Glukózová revoluce: Síla, která mění život při vyrovnávání hladiny cukru v krvi
  2. Fruktóza, inzulínová rezistence a metabolická dyslipidémie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723702/
  3. Omezení tuku ve stravě ovlivňuje oblasti odměny mozku v randomizované zkřížené studii: https://insight.jci.org/articles/view/169759
  4. Účinky ketonových těl na metabolismus a funkci mozku u neurodegenerativních onemocnění: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7699472/
  5. LITERATÚRA:

     1, Jessie Inchauspé, Glukózová revolúcia.2022, ISBN 978-8182-204-9 2, Research. June 25, 2009.   Sugar Is a Poison, Says UCSF Obesity Expert   By Jeffrey Norris

    3,  How Does Too Much Sugar Affect Your Body? Medically Reviewed by Melinda Ratini, DO on January 09, 2024

     Written by Locke Hughes  4,   https://www.healthline.com/health/glucotoxicity  Glucotoxicity 

    5,  https://lsa.umich.edu/psych/news-events/all-news/archived-news/2014/06/sugar-is-killing-us--here-s-everything-you-need-to-know-.html  Sugar is Killing Us. Here's Everything You Need to Know.