Cukry a sladidla – lepší a horší alternativy ke keto dietě

Cukry a sladidla – lepší a horší alternativy

Nejznámější keto povolený cukrový alkohol - erythritol

Erythritol je cukrový alkohol, ale nemá nic společného s alkoholem a ani cukrem. Erythritol se přibližuje cukroví cukru skoro na 70%. Na rozdíl od cukru nemá skoro žádné kalorie v odhadu 0,24 kalorie na gram a cukr má 4 kalorie na gram. Erythritol se absorbuje na 90% v tenkém střevě a následně se vyloučí ledvinami v nezměněném stavu. Pozitivní je, že erythritol vůbec nezvyšuje inzulín, má glykemický index 0 a může být konzumován i těmi, kteří mají inzulínovou rezistanci.

Erythritol jako nebezpečné sladidlo?

V některých článcích se uvádí, že erythritol způsobuje kardiovaskulární onemocnění.

Existuje jedna studie, která spojuje erythritol s kardiovakuslárními onemocněními jako srdeční infarkt. Když něco takového vyjde, je důležité si nastudovat celou studii, kdo to vydal a kdo do studie investoval. Studie má několik nedostatků. Tato studie ani neprokázala, kolik erythritolu zapojení lidé konzumovali, ale jen měřili, kolik cukrového alkoholu bylo v krvi, což není přesná veličina, protože tělo produkuje cukrový alkohol (endogenní erythritol).

Otázka jak naše tělo vytváří endogenní erythritol?

Tělo vytváří cukrový alkohol, když metabolizuje glukózu. Čím více cukru jíme, tím více endogenního erythritolu tělo produkuje. Stejně tak erythritol se vyrábí, když tělo je v oxidačním stresu. Takže pokud má někdo břišní tuk, onemocnění jater nebo inzulínovou rezistanci, tak produkuje více erythritolu. Ještě jsme zapomněli uvést, že zapojení lidé ze studie měli diagnostikovaná onemocnění jako vysoký krevní tlak a cukrovka, což vlastně napovídá, že jejich tělo produkuje více endogenního erythritolu. Tak při těchto onemocněních se ani nemůžeme divit, že měli zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění a hodili to na zvýšené hodnoty erythritolu. Vždyť možná tito lidé ho ani nekonzumovali, ale si jej vytvářeli sami konzumací cukru.

Pokud si prohlédneme, jen některé jiné studie o erythritole tak zjistíme, že erythritol má následující benefity:

  • Je to antioxidant.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Podporuje hubnutí.
  • Zlepšuje inzulínovou rezistanci.

Jiné druhy cukrů a jejich alternativy:

Fruktóza:

Fruktóza nezvyšuje inzulín tak moc jako glukóza, ale fruktóza poškozuje játra.

Umělá (syntetická) sladidla:

Umělá sladidla jako aspartam, sacharin, sukralóza jsou nebezpečná a způsobují záněty v těle, ale i mozku.

Přírodní sladidla – velmi škodlivá ve vysokých množstvích:

Bílý cukr, agave syrup, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy – všechny tři zvyšují inzulín ak tomu agave syrup a kukuřičný sirup i poškozují játra.

Přírodní sladidla – méně škodlivá, ale škodlivá:

Kokosový cukr, med, javorový sirup, datlový sirup jsou stále cukry a stále platí, že zvyšují inzulín. Ano tato přírodní sladidla obsahují i malé množství minerálů a vitamínů, ale to neznamená, že to nejsou cukry. Stále jsou to cukry a stále jsou pro tělo nebezpečné. Jedna lžička jednou za čas neublíží, ale každodenní konzumace může mít dlouhodobý dopad na zdraví.

Cukr je 50% glukóza a 50% fruktóza. Glukóza zvyšuje krevní cukr a přispívá k nárůstu inzulínové rezistance. Fruktóza poskozuje játra a také následně podporuje rezistanci na inzulín.

Alulóza: Alulóza je podobná jako glukóza a fruktóza, jen molekuly působí na tělo jinak, protože atomy jsou jinak uspořádány. Alulóza se prodává jako alternativa cukru. Naše tělo nemůže alulózu metabolizovat, proto nemá žádný účinek na inzulín a glukózu a nemá žádné kalorie. U alulózy je problém, že se vyrábí z kukuřice a 90% kukuřice na planetě je GMO – geneticky, modifikovaná potravina.

Keto přírodní sladidla povolena a relativně zdravé alternativy – tkz. Cukrové alkoholy:

Zde naleznete seznam povolených cukrových alkoholů. Mají něco společného – nezvyšují inzulín, nebo ho zvyšují jen mírně. Tyto alkoholové cukry jsou absorbovány tenkým střevem a jdou do krevního řečiště a následně do jater. Část, která se neabsorbuje v tenkém střevě, jde do tlustého střeva, kde fermentují a stávají se potravou pro střevní bakterie. Každý cukrový alkohol se absorbuje v tenkém střevě v jiném množství, nebo v různém množství jde do tlustého střeva jako potrava pro bakterie.

Cukrové alkoholy mohou být:

  • Metabolizovány játry (játra použije enzymy a změní je na glukózu) což bude mít uřcitý účinek na glukózu a krevní cukr, nebo
  • vyloučeno ledvinami.

Když si srovnáme všechny tyto alkoholy, erythritol nemá skoro žádný účinek na krevní cukr a inzulín.

Erythritol

  • 90% jde do krevního oběhu a 10% jde do tlustého střeva, kde jej fermentují střevní bakterie.
  • Z těch 90% z krevního oběhu, 0% je metabolizován játry a 90% je vyloučen ledvinami.
  • Má nulový účinek na krevní cukr
  • Nejlepší keto sladidlo.
  • Glykemický index: 0

Manitol

  • 25% jde do krevního oběhu a 75% jde do tlustého střeva, kde jej fermentují střevní bakterie.
  • Z těch 25% - 0% je metabolizován játry a 25% je vyloučen ledvinami.
  • Má nulový účinek na krevní cukr
  • Glykemický index: 0

Sorbitol

  • 25% jde do krevního oběhu a 75% ide do tlustého střeva, kde jej fermentují střevní bakterie.
  • Z těch 25% je 25% metabolizován játry na glukózu a tudíž má mírný účinek na inzulín. 0% je vyloučen ledvinami.
  • Glykemický index: 4-9

Xylitol

  • 50% jde do krevního oběhu a 50% jde do tlustého střeva, kde jej fermentují střevní bakterie.
  • Z těch 50% z krve je 50% metabolizován játry na glukózu a tudíž má mírný účinek na inzulín. 0% je vyloučen ledvinami.
  • Glykemický index: 7-12

Maltitol

  • 40% jde do krevního oběhu a 60% jde do tlustého střeva, kde jej fermentují střevní bakterie.
  • Z těch 40% z krve je 40% metabolizován játry na glukózu a tudíž má mírný účinek na inzulín. 0% je vyloučen ledvinami.
  • Glykemický index: 35

Izomalt:

  • glykemický index má 9

Lactitol:

  • glykemický index je 6

Nejlepší keto přírodní sladidla, která můžeme používat denně:

Monk fruit a stevia jsou rostlinná sladidla, která jsou 200 krát sladší než cukr.

Inulin není rostlina, ale je klasifikován jako vláknina.

  • Monk fruit (mnišské ovocné sladidlo - ovoce)
  • Stévie
  • Kořen čekanky (inulín)

Pubmed studie:
Erytritol: Hloubková diskuse o jeho potenciálu být prospěšnou složkou stravy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9824470/
Účinky erytritolu na zdraví
https://link.springer.com/article/10.1007/s13749-014-0067-5
Je erytritol zdravý? Co říká věda?
https://drinko2.com/blogs/recovery-zone/is-erythritol-healthy-what-the-science-says
Zdroj článku: https://www.youtube.com/watch?v=s_a9C1AA5rk
https://www.youtube.com/watch?v=kcnGmKi3xms