Autoimunitní onemocnění (ČÁST 1 – lepek a celiakie)

Co je autoimunita?

Autoimunita je stav, při kterém některá ze složek imunitního systému reaguje na struktury vlastního organismu, které tím zpravidla poškozuje. Jinými slovy, jedná se o imunitní odpověď na antigeny vlastního těla.

Kolik lidí trpí autoimunitou?

V USA se odhaduje, že 50 milionů lidí má diagnostikováno autoimunitní onemocnění. Ve většině případů je oficiálními diagnostickými kritérii to, že imunitní systém pacienta již zničil značnou část těla. Atakování buněk těla může být v kterékoli části těla například autoimunitní onemocnění nadledvin je Addisonova nemoc, autoimunitní onemocnění kloubů je reumatoidní artritida, autoimunitní onemocnění nervového systému je například roztroušená skleróza (MS), nebo trávicího traktu například celiakie.

Vezměte si, že na gluten, který je běžně dostupný má skoro každý druhý člověk intoleranci nebo alergii, ačkoli o tom ani nemusí vědět.

Pokud se konzumuje léta, způsobuje v těle postupné zhoršování a nakonec vede k protékajícímu střevu a autoimunite.

Diagnostikování

Diagnostikování je obtížné a často pacient navštěvuje lékaře za lékařem. Ne vždy se podaří diagnostikovat tato onemocnění napoprvé. Hlavně v prvních fázích to je nejtěžší. Autoimunitní stavy jsou často diagnostikovány v pozdních stádiích, což způsobuje pozdní léčbu pacientů a kvalita života se zhoršuje.

Jsou tři základní fáze, přes které prochází člověk s rozvíjejícím se autoimunitním onemocněním:

  • Tichá autoimunita (pacient nemá příznaky, ale pokud mu lékař udělá protilátky, tak je má pozitivně)
  • Autoimunní reaktivita (pacient už začíná mít příznaky a protilátky mu vyjdou pozitivně)
  • Rozvinutá autoimunita (pacient má očividné příznaky a minimálně jeden z orgánů je postižen a napaden)

Intolerance na lepek, alergie na lepek a celiaka

V Česku trpí celiakií přibližně 1 z 250 lidí. Odhaduje se, že postihuje 1 ze 100 lidí na celém světě, ale jen asi 30 % je správně diagnostikováno.

Neumíte si ani představit, co všechno gluten může napáchat. Gluten se náchází v pšenici (v mouce, je jedno jestli je celozrnná, pšeničná, ječná...), v krupici, ve špaldě, v grahamovém pečivu, v pivovarských kvasnicích atp.

Gluten naleznete všude, v 90 procent produktech v supermarketu. Kupujete ho v mouce, v pečivu, v těstovinách, v sušenkách. Kombinace gluten, cukry a rafinované oleje je snad ještě horší pro střevo.

Mouka je zpracovaná potravina. Neobsahuje nic, co tělo potřebuje, právě naopak, tělo a střevo poškozuje. Konzumací lepku dochází k poškození mikroklků. Existují malé výstupky, které pokrývají povrch našeho tenkého střeva, aby absorbovaly živiny z potravin, které jíme, zvané klky. Když člověk trpí celiakií, potraviny jako pšenice, žito, ječmen a jakékoli jiné jídlo, které obsahuje lepek, způsobí, že imunitní systém napadne a zničí tyto klky, což vede k malabsorpci (zhoršené vstřebávání) životně důležitých živin.

Problém je v tom, že mnoho lidí s celiakií nemá zpočátku vážně trávicí problémy, ty přicházejí postupně jako nadýmání, plynatost, problémy se stolicí. Věděli jste, že nejdříve před vyústěním nemoci má mnoho pacientů příznaky deprese, mozkové mlhy nebo úzkosti? Nebo to začíná oslabenou imunitou. Nebo kožními problémy jako vyrážky a ekzémy. Každý to má jinak.

Výzkum nyní zjišťuje, že celiakie se kromě kožních problémů může projevit také neurologickými příznaky, jako je úzkost, deprese a mozková mlha.

Dlouhodobé účinky na zdraví a zhoršující se kvalita života

Lidé s celiakií mají 2x vyšší riziko vzniku onemocnění koronárních arterií a 4x vyšší riziko vzniku rakoviny tenkého střeva.

Neléčená celiakie může vést k rozvoji jiných autoimunitních poruch, jako je diabetes typu 1 a roztroušená skleróza (MS), lupus, revmatoidní artritida, anémie, osteoporóza, neplodnost a potraty, neurologické stavy, jako je epilepsie, migrény, nízký vzrůst detí, rakovina střev.

Včasná diagnostika snižuje pravděpodobnost vzniku dalšího onemocnění.

Příklad pacienta s celiakií

Řeknu vám příklad jedné mé známé, je to farmaceutka a vyzná se v lécích a medicíně. Když jí bylo 20 let, pracovala pro jednu velkou farma firmu. Byla úspěšná, žila pro svou práci. Pracovala od rána do noci. Nikdy se nezastavila. Avšak žila pod velkým stresem. Postupně jí začala únava, průjmy, nadýmání a příznaky se jí začaly zhoršovat. Lékař jí diagnostikoval celiakii, když jí bylo 24 let. Z práce odešla a našla si klidnější zaměstnání v lékárně. Vysadila lepek a místo toho zařadila do jídelníčku kukuřičné chleby, pohanku, fazole, jogurty z kravského mléka a byla v tom, že její trávení se uklidnilo. Po 5 letech měla pocit, že je zdravá a její protilátky na lepek vyšly negativně. Ano, nejedla gluten a tak tělo neatakovalo gluten. Ale jednoho dne zjistila, že je stále unavená, že ji bolí všechny klouby, měla zvětšené lymfatickí uzliny a lékaři měli podezření na lymfom. Biopsie lymfom vyvrátila, ale protilátky jí ukázaly lupus. Lupus jí atakoval játra. Ke celiakii se jí přidružil lupus. Byla hubená, podvyživená, její hodnoty vitamínu D byly daleko pod normou a přitom si myslela, že jak zdravě se stravuje. Následně jej začal stoupat i inzulín. Lékaři jí nasadili steroidy a těžké léky k udržení lupusu pod kontrolou.

Pointa tohoto příběhu je, že pacienti si myslí, že když vyloučí lepek a přejdou na jeho náhrady, že odstraní problém, ale problém pokračuje, pokud nenastaví správnou stravu. Nevím, co je horší, glutenové potraviny, nebo bezglutenové potraviny plné é-ček, cukru, a chemie.

Kukuřice a kukuřičné chleby – Je to s glutenem nejvíce geneticky upravovaná a modifikovaná potravina, zvyšuje inzulín a způsobuje další nemoci jako rezistance na inzulín, cukrovka.

Pohanka – Mnozí si myslí, jak je pohanka zdravá, ale víte o tom, že pohanka obsahuje lektin a lektin je jeden z druhů lepku, který se však pacientovi netestuje? Pokud máte alergii na lepek, tak je vysoká pravděpodobnost, že máte alergii na lektin.

Rýže – Pacienti s intolerancí často sahají po rýži jako zdravé alternativě, nebo bohužel zvyšuje inzulín.

Kefír a jogurty – Ano, pacienti s celiakií potřebují probiotika, avšak jogurty a kefír z obchodu neobsahuje probiotika, mají extra dodané cukry a kromě toho obsahují beta kasein A1, který je zánětlivý. Chcete-li konzumovat jogurty a kefír, tak jedině ovčí, nebo kozí, které obsahují beta kasein A2, který je protizánětlivý. Nejlepší si je vyrobit kefír doma.

Maso z obchodu – Určitě ne. Je plné antibiotik, hormonů a krávy nejsou chovány na trávě, ale na pšenici a kukuřici, které jsou zánětlivé.

Teď si řeknete, že co budu jíst? Nemůžeme ani lepek, ani jogurty, ani maso z obchodu. Není to lehké, ale zdraví za to stojí.

Pokud má diagnostikovanou celiakii, její průběh je ve vašich rukou. Lékař vám může jen poradit, co vyloučit, ale vy musíte od základu změnit jídelníček, ale také životní styl.

Konzumujte:

  • Libovolná zelenina
  • Libovolné ovoce
  • Ořechy, ořechová másla
  • Keto chleby bez mouky
  • Ovčí sýry jako brynza
  • Ovčí jogurty
  • Udělejte si zdravou pizzu z květáku (Video recept naleznete zde)
  • Udělejte si zdravé krekry místo chleba ze lněných semínek (Video recept naleznete zde)
  • Zkuste sehnat jehněčí maso (nejsou krmena pšenicí a kukuřicí)
  • Organická vajíčka
  • Houby
  • Artyčoky
  • Fermentovaná zelenina (kyselé zelí)
  • Kombucha (čaj)
  • Zelený a černý čaj

Příklad jídelníčku:

  • Snídaně: Smaženice na cibulku s ghee máslem, nebo olivovým olejem (obsahuje polyfenoly).
  • Oběd: Jehněčí maso a příloha zelenina.
  • Večeře: Karfiolová pizza.

Vitamíny, které byste měli brát každý den:

Bezlepková dieta
Primární léčbou k prevenci symptomů a pokročilých komplikací celiakie je celoživotní přísná bezlepková dieta spolu s odstraněním jakýchkoli zkříženě reagujících potravin nebo potravinové citlivosti.

Vyvážení mikrobiomu a léčení střeva
Vyloučení lepku a jeho nahrazení výživnou, vyváženou stravou začíná pomáhat léčit střeva. Obnovení rovnováhy ve střevní mikroflóře je rozhodující pro opravu slizniční bariéry a zastavení autoimunity. Toho lze dosáhnout prostřednictvím individualizované vyvážené stravy zahrnující potraviny bohaté na prebiotika a probiotika, pokud jsou tolerovány. Fermentované potraviny jako kysané zelí obsahují přirozeně se vyskytující probiotika, která zlepšují mikrobiom, zatímco potraviny bohaté na prebiotika jako artyčoky, česnek mohou vyživovat zdravé bakterie.

Probiotika
Probiotické doplňky přizpůsobené individuálním potřebám a trávicí enzymy mohou také pomoci obnovit zdraví střev a správné trávení a vstřebávání živin. Některá probiotika, která pomáhají pacientům s celiakií, zahrnují Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Lactobacillus casei a Lactobacillus plantarum. Pokud máte autoimunitní onemocnění, určitě se vyplatí investovat do analýzy vzorku stolice, na základě kterého vám vyrobí probiotika na míru. Máme štěstí, že to dělá firma iprobio.sk, za kterou stojí výzkumníci mikribiómu a namíchají vám taková probiotika, která vám chybí. Analýza není levná, ale celoživotní následky rozvinutého autoimunitního onemocnění jsou horší a nákladnější než personalizovaná léčba.

V případě, že máte podezření na celiakii nebo jiné autoimunitní onemocnění, popřemýšlejte nad eliminační dietou.

Doporučené knihy od autorů: 

  • Dr. Will Cole
  • Steven R.Gudry
  • Dr. William Lee
  • Eric Berg

Zdroje:

  1. Shah S, Akbari M, Vanga R, et al. Patent Zjištění zdravotního stavu Burden je vysoké v Celiac Disease Compared to Other Common Conditions. Am J Gastroenterol. 2014 Sept; 109(9): 1304-1311. doi: 10.1038/ajg.2014.29
  2. Roy A, Minaya M, Monegro M, et al. Partner Burden: A Common Entity in Celiac Disease. Dig Dis Sci 61, 3451–3459 (2016). https://doi.org/10.1007/s10620-016-4175-5
    Al-Toma A, Volta U, Auricchio R, Castillejo G, Sanders D, Cellier C, Mulder CJ, Lundin KAE. European Society for Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline pro coeliac disease a jiné gluten-related disorders. United European Gastroenterol J. 2019. Doi: 10.1177/2050640619844125
  3. Posner, E. B., & Haseeb, M. (2020). Celiac Disease. PubMed; StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441900/
  4. Beyond Celiac. (2010). Celiac Disease: Fast Facts. Beyond Celiac. https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/facts-and-figures/
  5. Singh, P., Arora, A., Strand, T.A., et al. (2018). Global Prevalence of Celiac Disease: Systematický Review and Meta-analysis. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 16(6), 823-836.e2. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2017.06.037
  6. King, J. A., Jeong, J., Underwood, F. E., et al. (2020). Incidence of Celiac Disease Is Increasing Over Time. The American Journal of Gastroenterology, 115(4), 1. https://doi.org/10.14309/ajg.0000000000000523
  7. Robinson, K. (2020, October 8). Understanding Celiac Disease: Symptoms, Health Risks, and Treatment. Fullscript. https://fullscript.com/blog/celiac-disease
  8. Celiac Disease Foundation. (2017, Prosinec 31). What Is Celiac Disease? Celiac Disease Foundation. https://celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/
  9. Mayo Clinic. (2021, srpen 10). Celiac Disease - Symptoms and Causes. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220
  10. Cesarean sekce, antibiotika a formule způsobí změny v imunitním systému dětí na riziku pro celiac disease. (2020, září 30). Beyond Celiac. https://www.beyondceliac.org/research-news/csection-antibiotics-formula/
  11. Pelkowski, T.D., & Víra, A.J. (2014). Celiac Disease: Diagnosis and Management. American Family Physician, 89(2), 99–105. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2014/0115/p99.html
  12. de Sousa Moraes, LF, Grzeskowiak, LM, Sales Teixeira, TF, et al. (2014). Intestinální Microbiota and Probiotics v Celiac Disease. Clinical Microbiology Reviews, 27(3), 482–489. https://doi.org/10.1128/cmr.00106-13
  13. Cheng, F.S., Pan, D., Chang, B., et al. (2020). Probiotické mixture VSL#3: Na pohledu na základní a klinické studie v chronických diseases. World Journal of Clinical Cases, 8(8), 1361–1384. https://doi.org/10.12998/wjcc.v8.i8.1361